Jumpa Pasukan Kami

Kenali Pasukan Kami

 


DR. MANIKAM KUMARASAMY B.V.S   

Dr.K.Manikam, berkelulusan sebagai Doktor Veterinar dari Kolej Veterinar Madras pada tahun 1976. Beliau mengembara secara meluas di India dan telah bekerja dengan petani yang mengamalkan perubatan veterinar tradisional. Selepas pulang ke Malaysia, beliau menyertai sebagai pensyarah di Universiti Putra Malaysia. Setelah mendapat peluang untuk menyertai industri perbankan, Dr.K.Manikam bekerja sebagai Penolong Pengurus di Jabatan Pinjaman Kewangan Penternakan, selama 15 tahun di United Asian Bank Berhad (sekarang dikenali sebagai CIMB). Memandangkan impiannya untuk menyediakan servis penjagaan kesihatan dan pemakanan yang berkualiti untuk haiwan peliharaan, Dr.K.Manikam meninggalkan industri perbankan dan telah mengasaskan KM Vet Pharm Sdn Bhd pada tahun 1990. KM Vet Pharm muncul sebagai pembekal terbesar suplemen herba untuk ternakan dan haiwan peliharaan.  Selain menguruskan sebuah syarikat perdagangan, Dr.K.Manikam juga telah mengasaskan KM Animal Clinic & Surgery yang kini dikenali sebagai KM Global Animal Hospital, untuk menyediakan rawatan dan perkhidmatan veterinar kepada haiwan peliharaan dan haiwan ternakan.

Memandangkan Dr.K.Manikam percaya bahawa ilmu adalah untuk sepanjang hayat, beliau sentiasa melengkapkan diri dengan amalan semasa dalam perkhidmatan veterinar dengan menghadiri banyak kursus pendek yang disediakan oleh badan dan universiti antarabangsa seperti Universiti Murdoch, Universiti Wisconsin-Madison, dan banyak lagi. Dr.K.Manikam telah melanjutkan perkhidmatan profesionalnya kepada banyak persatuan seperti Persatuan Veterinar Haiwan Kecil Malaysia (MSAVA), Persatuan Veterinar Malaysia (VAM), Persatuan Industri Penjagaan Kesihatan & Pemakanan Haiwan Malaysia (MAHNIA) dan Dewan India KL & Selangor.
 


Dr Sasidaran Krisnasamy BVSc (Melbourne)
Dr Sasi telah melanjutkan pelajaranya di University of Melbourne dan telah menamatkan pengajian sebagai doktor haiwan pada 2012. Beliau menyertai Klinik Haiwan KM tidak lama selepas tamat pengajian. Dr Sasi menikmati semua aspek perubatan haiwan kecil dan pembedahan tetapi telah menambah minat dalam pembedahan ortopedik dan perubatan dalaman. Dia juga mempunyai minat khusus dalam kebajikan haiwan dan pengurusan populasi haiwan terbiar sesat, dan kerap mengambil bahagian dalam program pengeneutralan anjing dan kucing.Dr Aimi Najwa Binti Mokhtar DVM (UPM)
Dr Aimi memulakan kerjayanya sebagai pakar bedah veterinar di KM Animal Clinic pada tahun 2016. Beliau telah menghadiri Universiti Putra Malaysia untuk melanjutkan pengajian sarjana muda di mana beliau memperoleh Doktor Perubatan Veterinar (DVM) pada tahun 2016. Minat beliau adalah perubatan dan pembedahan dalaman tisu lembut haiwan kecil.
 
 
 
Dr Nor Azimah Binti Mohd Amin DVM (UPM)
Dr Azimah telah menghadiri Universiti Putra Malaysia untuk pengajian asasi dan sarjana muda. Dia lulus dan menerima ijazah Doktor Perubatan Veterinar pada tahun 2016. Dia mempunyai minat yang mendalam dalam perubatan haiwan kecil dan pembedahan tisu lembut. Selepas lima tahun memenuhi pengajianya sebagai doktor haiwan, dia mula bekerja di Klinik Haiwan KM sejak 2016.


Dr Manikandan Krishna MVSc (Madras)
Dr Manikandan berkelulusan dari Kolej Veterinar dan Sains Haiwan, Pokode, Kerala, India pada tahun 2015. Selepas tamat pengajian, beliau melanjutkan pengajian di peringkat pasca siswazah dalam Pembedahan Veterinar dan Radiologi pengkhususan dalam Anestesia dan Pembedahan Tisu Lembut pada haiwan kecil di Kolej Veterinar Madras, TANUVAS, Chennai pada tahun 2017. Beliau berkepalaran dan berpengalaman dalam pembedahan tisu lembut yang meliputi gastroenterologi, urologi, ginekologi, pembedahan onkologi, pembedahan oftalmik, pembedahan kosmetik dan rekonstruktif. Dia telah bekerja di amalan haiwan pendamping di India selama empat tahun sebelum menyertai Klinik Haiwan KM.

Dr Banumathy Gunasegaran DVM (UPM)
Dr Banumathy berkelulusan dari UPM pada 2019 dan mempunyai pengalaman dalam bidang perubatan haiwan kecil selama hampir 3 tahun. Semasa dia dalam bidang ini, dia mengembangkan minatnya dalam pembedahan tisu lembut dan perubatan dalaman. Dia kini sedang berusaha mengembangkan kemahirannya dalam pembedahan ortopedik dan pengimejan diagnostik. Dia berpegang pada prinsip ''lembut, penyayang dan menjaga'' ke jalan pemulihan untuk haiwan peliharaan yang sakit. Sebagai seorang doktor, dia percaya bahawa pemilik memainkan peranan penting dalam kesihatan haiwan peliharaan.


Switch To Desktop Version