Jumpa Pasukan Kami

Kenali Pasukan Kami

 


DR. MANIKAM KUMARASAMY B.V.Sc (Madras)   

Dr.K.Manikam, berkelulusan sebagai Doktor Veterinar dari Kolej Veterinar Madras pada tahun 1976. Beliau mengembara secara meluas di India dan telah bekerja dengan petani yang mengamalkan perubatan veterinar tradisional. Selepas pulang ke Malaysia, beliau menyertai sebagai pensyarah di Universiti Putra Malaysia. Setelah mendapat peluang untuk menyertai industri perbankan, Dr.K.Manikam bekerja sebagai Penolong Pengurus di Jabatan Pinjaman Kewangan Penternakan, selama 15 tahun di United Asian Bank Berhad (sekarang dikenali sebagai CIMB). Memandangkan impiannya untuk menyediakan servis penjagaan kesihatan dan pemakanan yang berkualiti untuk haiwan peliharaan, Dr.K.Manikam meninggalkan industri perbankan dan telah mengasaskan KM Vet Pharm Sdn Bhd pada tahun 1990. KM Vet Pharm muncul sebagai pembekal terbesar suplemen herba untuk ternakan dan haiwan peliharaan.  Selain menguruskan sebuah syarikat perdagangan, Dr.K.Manikam juga telah mengasaskan KM Animal Clinic & Surgery yang kini dikenali sebagai KM Global Animal Hospital, untuk menyediakan rawatan dan perkhidmatan veterinar kepada haiwan peliharaan dan haiwan ternakan.

Memandangkan Dr.K.Manikam percaya bahawa ilmu adalah untuk sepanjang hayat, beliau sentiasa melengkapkan diri dengan amalan semasa dalam perkhidmatan veterinar dengan menghadiri banyak kursus pendek yang disediakan oleh badan dan universiti antarabangsa seperti Universiti Murdoch, Universiti Wisconsin-Madison, dan banyak lagi. Dr.K.Manikam telah melanjutkan perkhidmatan profesionalnya kepada banyak persatuan seperti Persatuan Veterinar Haiwan Kecil Malaysia (MSAVA), Persatuan Veterinar Malaysia (VAM), Persatuan Industri Penjagaan Kesihatan & Pemakanan Haiwan Malaysia (MAHNIA) dan Dewan India KL & Selangor.Dr Ganesh Thotta Narasimhalu, B.V.Sc, M.V.Sc, Ph.D (India)
Dr Ganesh lulus dari Kolej Veterinar Madras, Tamil Nadu Agricultural University India dengan ijazah B.V.Sc pada tahun 1978. Disebabkan minatnya terhadap pembedahan, beliau mengikuti program sarjana dan memperoleh M.V.Sc dalam Pembedahan Veterinar pada tahun 1983 dan Ph.D dalam Pembedahan Veterinar pada tahun 1992 dari Tamil Nadu Veterinary and Animal Sciences University India. Beliau memilih kerjayanya dalam Ortopedik Haiwan Kecil dengan menjalani latihan persekutuan AO di Cambridge Veterinary School, UK pada tahun 1996. Dr.Ganesh meningkatkan lagi kemahiran pembedahan ortopediknya dengan menjalani latihan lanjutan dalam Ortopedik Haiwan Kecil di Kolej Perubatan Veterinar, Michigan State Universiti, Amerika Syarikat pada tahun 2007. Beliau berada dalam bidang akademik selama 41 tahun dalam kapasiti berbeza termasuk Profesor Pembedahan Veterinar dan Pakar Bedah Ortopedik Haiwan Kecil. Dr.Ganesh berkhidmat di empat universiti berbeza iaitu: Tamil Nadu Veterinary and Animal Sciences University - India, Addis Ababa University - Ethiopia, University Malaysia Kelantan - Malaysia, The University of the West Indies - Trinidad dan Tobago sebelum menyertai KM Global Animal Hospital sebagai Perunding dan Pakar Bedah Ortho Vet pada Mac 2023.
Dr Sasidaran Krisnasamy B.V.Sc (Melbourne)
Dr Sasi telah melanjutkan pelajaranya di University of Melbourne dan telah menamatkan pengajian sebagai doktor haiwan pada 2012. Beliau menyertai Klinik Haiwan KM tidak lama selepas tamat pengajian. Dr Sasi menikmati semua aspek perubatan haiwan kecil dan pembedahan tetapi telah menambah minat dalam pembedahan ortopedik dan perubatan dalaman. Dia juga mempunyai minat khusus dalam kebajikan haiwan dan pengurusan populasi haiwan terbiar sesat, dan kerap mengambil bahagian dalam program pengeneutralan anjing dan kucing.Dr Aimi Najwa Binti Mokhtar D.V.M (UPM)
Dr Aimi memulakan kerjayanya sebagai pakar bedah veterinar di KM Animal Clinic pada tahun 2016. Beliau telah menghadiri Universiti Putra Malaysia untuk melanjutkan pengajian sarjana muda di mana beliau memperoleh Doktor Perubatan Veterinar (DVM) pada tahun 2016. Minat beliau adalah perubatan dan pembedahan dalaman tisu lembut haiwan kecil.


 
Dr Nor Azimah Binti Mohd Amin D.V.M (UPM)
Dr Azimah telah menghadiri Universiti Putra Malaysia untuk pengajian asasi dan sarjana muda. Dia lulus dan menerima ijazah Doktor Perubatan Veterinar pada tahun 2016. Dia mempunyai minat yang mendalam dalam perubatan haiwan kecil dan pembedahan tisu lembut. Selepas lima tahun memenuhi pengajianya sebagai doktor haiwan, dia mula bekerja di Klinik Haiwan KM sejak 2016.
Dr Manikandan Krishna M.V.Sc (India)
Dr Manikandan berkelulusan dari Kolej Veterinar dan Sains Haiwan, Pokode, Kerala, India pada tahun 2015. Selepas tamat pengajian, beliau melanjutkan pengajian di peringkat pasca siswazah dalam Pembedahan Veterinar dan Radiologi pengkhususan dalam Anestesia dan Pembedahan Tisu Lembut pada haiwan kecil di Kolej Veterinar Madras, TANUVAS, Chennai pada tahun 2017. Beliau berkepalaran dan berpengalaman dalam pembedahan tisu lembut yang meliputi gastroenterologi, urologi, ginekologi, pembedahan onkologi, pembedahan oftalmik, pembedahan kosmetik dan rekonstruktif. Dia telah bekerja di amalan haiwan pendamping di India selama empat tahun sebelum menyertai Klinik Haiwan KM.
 


 

Dr Swethan Mohan B.V.Sc (India)
Dr Swethan Mohan berkelulusan dari Kolej Sains Haiwan Veterinar, Thrissur, Kerala pada 2018.
Beliau berpengalaman sebagai Doktor Veterinar Kecemasan haiwan kecil selama hampir 4 tahun.
Minatnya adalah dalam Perubatan Dalaman Haiwan Kecil & Perubatan Penjagaan Kritikal.

 

Dr Akhila T.Radhakrishnan M.V.Sc (India)
Dr Akhila berkelulusan dari Kolej Veterinar dan Sains Haiwan, Pokode, Kerala, India pada 2017. Selepas tamat pengajian bekerja sebagai doktor veterinar Kecemasan Malam di Jabatan Penternakan Kerajaan Kerala selama 2 tahun. Dia memperoleh ijazah lepasan ijazah dalam Pembedahan Veterinar dan Radiologi dari Universiti Veterinar dan Sains Haiwan Kerala pada tahun 2022 dengan pengkhususan dalam ortopedik veterinar. Beliau adalah pakar dalam pembedahan haiwan kecil dalam Bius dan Pembedahan Tisu Lembut. Beliau menghadiri latihan Hands on 'Protokol Pembedahan Kawalan Kelahiran Haiwan' yang dikendalikan oleh (WVS Itc, Ooty). Beliau telah bekerja sebagai pengamal haiwan kecil di India selama 1 tahun sebelum menyertai Klinik Haiwan KM.


Dr Venishri Suparamaniam D.V.M (UMK)
Dr Venishri lulus dari Universiti Malaysia Kelantan pada 2019
& mempunyai pengalaman dalam perubatan haiwan kecil selama lebih 4 tahun.
Dia berminat untuk melanjutkan kemahirannya dalam
pembedahan tisu lembut dan oftalmologi.
Dia mempunyai kepercayaan yang kuat dalam kerja berpasukan,
komunikasi pelanggan yang baik & belas kasihan terhadap haiwan.
Dia mula bekerja di Klinik Haiwan KM sejak November 2023. 

Dr Adiba Binti Abdul Rahman D.V.M (UGM)
(Petugas Makmal Veterinar)

Dr Adiba memperoleh ijazah Doktor Perubatan Veterinar pada 2018 dari Universiti Gadjah Mada, Indonesia.Sebelum memasuki sekolah veterinar, beliau menghadiri Universiti Pengurusan & Sains untuk Sarjana Muda Sains Bioperubatan. Sejurus tamat pengajian di UGM, beliau segera menyertai Klinik Haiwan KM sejak 2019, sebagai sebahagian daripada jabatan makmal.Malah sejak itu, dia bertanggungjawab di bahagian makmal sebagai Pengurus Makmal. Minatnya sekarang ialah Bidang Patologi Klinikal.


 

Switch To Desktop Version